ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

Dec 10, 2015

TIPS TUTUP AURAT


Mungkin ada dalam kalangan wanita di luar sana, mempunyai hasrat dan niat untuk berubah dan berhijrah ke arah yang di redhai Allah. Yang dulunya berpakaian ketat, kini ingin berubah kepada pakaian yang longgar. Mudah - mudahan anda dapat terus istiqomah dalam perubahan. Jadi, di sini saya ingin sampaikan beberapa tips berkenaan menutup aurat. Moga bermanfaat ! !

 Set dalam minda yang kita nak berada di paras no.8 dimana kita menutup aurat sempurna dengan handsock serta stokin

 Kalau ada baju seksi, simpan. Jangan buang sebab kalau rasa nak pakai sangat sangat sangat, pakai dalam rumah je. Jangan lupa pulak, dengan family pun kena jaga aurat.

 Kalau banyak baju yang tak mengikuti syarak, simpak pakai untuk tidur je. Belilah baju yang longgar. InsyaAllah, ada ganjaran berbelanja untuk aurat.

 Tudung. Kalau mereka yang tidak bertudung, pakailah tudung sebab rugi tayang kecantikan kamu pada semua.

 Bagi mereka yang sudah bertudung, labuhkan. Kalau jarang, inner neck sekarang banyak dah jual. Aurat sebenarnya bukan hanya menutup rambut sahaja.

 Bila bertudung, jangan pakai ketat, seluar ketat, sanggul tinggi, Salah tu. Sebab masih menampakkan tubuh. Cuba ubah ye :)

 Bertudung tapi lengan pendek ? Kalau ada pakai handsock dengan baju pendek, masih dikira nampak bentuk tangan. Sebab ketat kan. Jadi elakkan. Pakailah baju T lengan panjang. :)

 Bertudung labuh tapi tidak pakai handsock atau stokin ? Aurat perempuan adalah semua kecuali muka dan tapak tangan.

 Kalau ada family yang tidak bertudung, ajak mereka sekali. Tak salah ajak mereka berubah. Kalau takut nak ajak ke, sebab mungkin dia garang, suka marah marah ke kan, doakanlah. Itu je cara.

 Solat jaga tapi tak menutup aurat. Alhamdulillah lah sebab dah jaga solat, tapi jangan lupa menutup aurat pun wajib. Usahakan untuk menutup aurat :)

 Bila nak berubah, dekatkan diri pada benda baik. Macam majlis ilmu, dengar bacaan Al-Quran, jaga solat, kawan dengan kawan yang baik.

 Bila dah berubah, istiqomah. Buat selalu sebab bila kita selalu buat, kita akan rasa kekok bila tak pakai labuh, baju longgar.

 Ada yang gunakan cara ni, iaitu buat jadual. Buat minggu ni mula pakai baju longgar, Minggu seterusnya tudung pulak. Boleh. Ubah slow-slow. InsyaAllah :)

 Set dalam minda, mati itu pasti. Tak kan nak berubah bila nak mati. Lagipun, kita tak tahu ajal kita bila. Banyakkan mengingati mati dan selalu istighfar.

 Dekatkan diri dengan Allah dan buatlah solat taubat nasuha.  Kembali kepadaNya dan pohon petunjukNya. InsyaAllah, Sesungguhnya Dia Maha Pengampun.

 Bila keluar, tanya pada diri " Adakah Allah redha dengan pemakaian aku? " Cukup tak aku menutup aurat aku semua ? "

 Bila berubah, pekakkan telinga dengan cacian sebab bila dah berubah banyak halangan kan? Mengadu pada Allah, Sesungguhnya Allah Maha Mendengar.

 Bila menutup aurat kawan hilang? Sekarang Allah nak tunjukkan pada kamu siapa kawan dan siapa lawan. Allah akan gantikan yang lebih baik. Percayalah.


Semoga perkongsian ini akan memberi manfaat terutamanya kepada golongan wanita di luar sana. Teruskan usaha untuk berubah. Fighting !



2 comments:

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...