ABOUT TIPS ISLAM HEALTH

Mar 31, 2017

9 Tips Menguasai Bahasa Inggeris


Korang yang belum tidur lagi tu, jom baca artikel Miss A ni kejap :)
Artikel ni penting sangat bagi korang yang tak tahu macam mana nak kuasai Bahasa Inggeris.

Haih, tetiba Miss A teringat waktu zaman sekolah dulu.
Cikgu selalu je suruh buat essay pasal "Master In English Language"
Haaa, dilanda kerinduan sudah. hahaha.

Okay, back to the topic.
Bahasa Inggeris sebenarnya bukan suatu bahasa yang sukar untuk dipelajari. Namun ramai yang berpendapat bahawa Bahasa Inggeris amat sukar untuk dikuasai.Tapi bagi Miss A, kalau korang minat and bersungguh-sungguh nak belajar, takde masalah. InsyaAllah, all goes well. Tapi, kalau korang tak tahu how to tanamkan minat belajar bahasa inggeris, so you guys kena baca entry ni sampai habis okay.

1. Sikap ingin belajar.

Pertama, anda harus mahu belajar. Ini merupakan kriteria penting dalam menentukan kejayaan seseorang menguasai sesuatu bahasa. Jika anda tidak tertarik untuk mempelajari Bahasa Inggeris, tidak ada kelas yang boleh membantu anda, tidak ada buku yang dapat membantu diri anda, dan tidak ada petunjuk akan memudahkan situasi pembelajaran. Jika anda tidak tertarik, anda akan mencari pelbagai alasan untuk menghindari belajar, dan setiap kali anda melakukan ulangkaji, maka ia seakan amat sukar. Pokok pangkalnya, anda harus jujur dengan diri sendiri. Tanya diri sendiri, “Apakah aku benar-benar ingin belajar Bahasa Inggeris?” Jika anda tidak dapat “ya” untuk pertanyaan ini, lebih baik bagi anda untuk menetapkan masa bila anda bersedia sepenuhnya untuk belajar Bahasa Inggeris.

2. Mengidentifikasi motivasi anda.

Selanjutnya, anda harus mengidentifikasi motivasi anda. Tanyakan pada diri anda, “Mengapa aku ingin belajar Bahasa Inggeris? Mengapa aku ingin meningkatkan Bahasa Inggeris?” Ada orang mungkin ingin belajar Bahasa Ingeris semata-mata untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik, atau mungkin bertujuan untuk kenaikan pangkat. Ada juga seseorang itu perlu belajar Bahasa Inggeris untuk menghadiri sekolah atau universiti. Ada juga orang lain yang mungkin ingin belajar bahasa Inggeris semata-mata untuk berinteraksi dengan jiran tetangga atau mempunyai teman-teman mereka yang berbangsa asing. Setiap orang berbeza, sehingga motivasi mereka juga akan berbeza. Jika anda telah mengidentifikasi motivasi anda, maka akan lebih mudah bagi anda untuk belajar bahasa Inggeris, kerana ia akan membantu mendorong anda belajar Bahasa Inggeris dengan lebih tekad.

3. Tetapkan matlamat dan tujuan.

Sekali anda telah mengidentifikasi motivasi anda, anda dapat mengatur beberapa tujuan untuk belajar bahasa Inggeris. Tanya sendiri, “Apakah tujuan saya? Apa bahagian yang akan saya ingin memperbaikinya?” Perbualan? Pemahaman? Apakah anda ingin menambah kosa kata? Apakah anda ingin tahu apa yang harus anda katakan ketika pergi ke bank, hospital, berbelanja atau melancong atau membantu pelancong? Berfikir tentang apa tujuan anda berada, dan sesekali memeriksa untuk melihat bahawa anda membuat kemajuan ke arah tujuan anda itu.

4. Latihan, latihan, latihan.

Setelah menetapkan tujuan, anda punya idea yang lebih baik dari apa yang anda perlukan untuk latihan. Seperti atlet yang tujuan untuk ke Olimpik harus berlatih secara konsisten, begitu juga anda sebagai seorang pelajar bahasa perlu berlatih secara konsisten untuk mencapai kemajuan ke arah tujuan anda. Bak kata pepatah Inggeris, “Practice makes perfect.” Ini bererti semakin banyak anda memperaktik sesuatu, anda akan menjadi lebih baik, dan pada masa yang sama semakin sedikit pula anda membuat kesalahan.
Secara spesifik anda boleh memperaktik pembelajaran Bahasa Inggeris dengan:
  1. Cuba bercakap menggunakan Bahasa Inggeris sebanyak mungkin bila ada peluang
  2. Amalkan menulis, menulis – surat, email, membuat catatan, dan lain-lain sepertinya menggunakan bahasa Inggeris
  3. Membaca bahan-bahan bacaan santai berbahasa Inggeris
  4. Membuat panggilan telefon untuk mempraktikkan bahasa Inggeris anda
  5. Sentiasa merujuk kamus Bahasa Inggeris jika anda tidak faham dengan sesuatu ayat atau kosa kata.
5. Dedahkan diri sendiri ke Bahasa Inggeris sebanyak mungkin.

Semakin banyak anda berusaha mendedahkan diri anda kepada B. Inggeris, maka anda mendapatkan lebih banyak digunakan untuk itu dan menjadi lebih akrab bagi anda. anda akan mulai mengenal apa suara kanan dan apa yang salah suara. Anda juga akan mulai memahami mengapa beberapa kata atau frasa yang digunakan orang lain, dan anda akan mulai menggunakannya dalam percakapan dan menulis sendiri. Inggeris akan mulai menjadi kebiasaan, dan sedikit demi sedikit anda akan lebih mudah untuk menggunakan bahasa Inggeris.
Cara khusus untuk meningkatkan pendedahan kepada Bahasa Inggeris:
* Menonton TV dan filem berbahasa Inggeris.
* Mendengarkan radio.
* Baca bahan berbahasa Inggeris sebanyak mungkin.

6. Memperkasakan kosakata anda.

Memiliki banyak kosa kata adalah dasar untuk belajar bahasa apapun, dan ini terutama terjadi di dalam Bahasa Inggeris. Membaca adalah cara yang sangat bagus untuk mempelajari kata-kata baru. Jadi, adalah melakukan teka-teki atau bermain berbagai jenis permainan kata-kata akan memperkasakan kosakata anda.

7. Bersenang-senang.

Bersenang-senang akan meningkatkan kemampuan anda untuk diingat, sehingga anda lebih menikmati diri sendiri kerana anda belajar bahasa Inggeris, yang akan lebih mudah untuk diingat. Bermain permainan dan teka-teki. Bahkan yang sederhana, seperti yang ditulis untuk anak-anak, memberikan pengalaman dan latihan yang baik untuk bahasa Inggeris. Buku komik dan juga cara yang baik untuk bersenang-senang, dan gambar-gambar akan memudahkan untuk memahami dari cerita.

8. Biasa melakukan pembelajaran secara rutin.

Belajar secara rutin dan konsisten adalah kunci kejayaan dalam belajar bahasa. Lebih mudah untuk belajar sedikit setiap hari, bukan mencuba untuk belajar terlampau banyak dalam satu hari. Juga, belajar sedikit setiap hari memudahkan untuk meninjau apa yang telah anda pelajari dan mengingat perkara-perkara yang baru.

9. Mengetahui kemajuan yang telah dibuat.

Akhir sekali, adalah penting untuk menyedari bahawa peningkatan pembelajaran anda seiring dengan proses pembelajaran bahasa Inggeris yang berterusan. Kadang-kadang ketika anda menetapkan tujuan, mereka tampaknya sangat sulit. Kemajuan datang sedikit demi sedikit, sehingga sukar untuk melihat apakah anda telah berkembang dalam kemampuan bahasa tersebut. Fikirkan di mana anda berada pada saat ini, dan di mana anda pada akhir minggu atau pada akhir bulan. Mungkin tidak kelihatan seperti anda datang sangat jauh. Tetapi jika anda berhenti dan berfikir tentang di mana anda enam bulan yang lalu, atau bahkan satu tahun yang lalu, maka anda melihat bahawa anda telah membuat kemajuan. anda telah mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris anda, dan itu adalah alasan untuk meraikan prestasi anda. Anda memberikan harapan bahawa sekiranya anda terus belajar dan bekerja keras untuk meningkatkan bahasa Inggeris anda, anda akan mencapai tujuan tersebut cepat atau lambat!

Semoga you guys berjaya. InsyaAllah aminn :)
Terima kasih sudi baca entry Miss A.

5 comments:

  1. help a lot, thanks for the advice :)

    ReplyDelete
  2. Bagi saya, menulis blog in English pon sangat sangat membantu

    ReplyDelete
  3. tips yang sangat berguna, thanks sharing :D yang penting, kuatkan semangat & jangan malas

    ReplyDelete

 
This Blog Are Protected By Me . DO NOT OPEN MY PAGESOURCE . Full Designed by -Nur Irdina Zakaria-
...